Fuck, en lækker røv. Basisgaderobe til den nøgne sprogbruger af Susanne Staun

essay

Grovkæftet og fræk indføring i basal grammatik og tegnsætning for dummies. Forhåbentlig kan bogen
gøre en forskel for den fortabte eller modvillige sprogbruger.

Sprog er kapital

Ifølge Susanne Staun, krimiforfatter, oversætter og debattør, er sproget en lige så vigtig del af et menneskes fremtoning og kapital som pænt tøj og et venligt smil.

Og så er det jo slemt uheldigt, hvis det, der skulle have været ens skinnende sprogdragt, mere giver mindelser om en vagabonds sure sok på en glohed sommerdag: hullet, smudsig og stinkende.

Det er derfor ikke lige meget, hvordan man staver, skriver og sætter tegn, skriger Staun ud med versaler. Så selv om du måske personligt er ligeglad, dømmer andre dig som underfrankeret, eller som sprogspasser, som Staun så ligefrem kalder det.

Sproglig førstehjælp

Staun påtager sig derfor i en blanding af lutter irritation og næstekærlighed at udbyde førstehjælp til de mange værdigt trængende og derved råde bod på, hvad hun ser som Folkeskolens store svigt og en tidsånd, der fremavler indbildt, men absolut ubegrundet X-faktorlignende-selvtillid.

Det ambitiøse mål for bogen er, at den skal hjælpe til med, at grammatikken kommer af med sit dårlige rygte, som et sted, hvor kun gamle gnavne mænd synger klagesange om hedengangne dage, og at det i stedet for blive en både sjov og sexet disciplin ...

Gang i piskeriset

Der er i alle tilfælde knald på, når Staun svinger svøben over den sproglige armod og de mange ukvemsord står i kø: alt for mange skriver med røven, og det er på tide de får sandheden at høre!

Det er vel nok en smagssag, om man synes, det er forfriskende frækt eller bare for meget, men jeg kan nu nemt forestille mig, at bogens primære målgruppe vil finde denne lige-på og-hårdt-og-no-bullshit-stil dejligt befriende og morsom.

Forklaringerne er relativt simple, og de burde være til at forstå for de fleste tilsat lidt øvelse. Og hvad er der så at finde i sådan et sprogligt basisgarderobeskab? Jo, der er hjælp at hente til, hvordan man sætter komma, både som præcisionsredskab og som sætningskomma, og så kommer man naturligvis ikke udenom en introduktion til basal sætningsanalyse også.

Brugen af andre tegn såsom udråbstegn, semikolon og tøveprikker strejfes, ligeså de forskellige ordklasser og no-goes, som hyperkorrektioner og forpustede sætninger, to sætninger efter hinanden uden konjunktioner, får behørigt på munden.

Gennemheglet bliver skurrende, men åbentbart almindelige fejl som: at skrive ‘ynglingskjole’, hvor der skulle have stået ‘yndlingskjole’, generel afsmitning fra talesprog: ‘det ligner, det er en kamel’, eller brugen af ‘tale omkring’ i stedet for ‘tale om’ - tal omkring min bare røv, er Stauns kommentar.

Band med stil

Endelig, skal der bandes, så lad det for fanden ske med stil og ikke med tarvelige stavefejl. Alle grammatiske regler, er det Stauns budskab, skal overholdes, og dermed basta!

Staun har plukket nogle ubehjælpelige tekststykker fra nettet, og de giver læseren mulighed for, at han kan få testet den opsamlede viden og:

Hvis du ikke synes, at du har lært noget, så begynd forfra - og stram op. Hvis det stadig ikke hjælper, så må du skrive alt muligt nedsættende om mig på nettet - på dit gamle, vakkelvorne sprog, så ingen tror på dig. Kort sagt: lær det nu bare - du er løbet tør for undskyldninger.

Tak for kaffe, så er det bare at komme i gang.