Jagten på den forsvundne by af David Grann
Spænd tropehjelmen, pak myggenettet og hav rigelig med myggebalsam klar, for der er i den grad bid i bogen om den britiske opdagelsesrejsende Percey Fawcetts jagt på El dorado.
I 1925 begiver en lille gruppe på tre mænd anført af den opdagelsesrejsende og tidligere oberst i den engelske hær, Percy Fawcett, sig dybt ind i Amazonregnskovens grønne helvede.
Farerne lurer fra alle tænkelige sider: fra kæmpe anakondaer, på landjorden, der uden problemer kan kvæle og fortære et menneske og fra glubske blodigler i mudderhullerne; fra blodtørstige piratfisk i floderne, og fra dødbringende giftfrøer på jungletræernes blade; fra lydløse, bloddrikkende vampyrflagermus og fra de allestedsnærværende parasitter og insisterende malariemyg. Sidst, men absolut ikke mindst, lurer farerne fra fjendtligt indstillede indianere, der gerne sætter menneskekød på menuen.
Ekspeditionens mål: at finde den sagnomspundne by El dorado (den forgyldte). En by, der hvis de århundrede gamle rygter talte sandt, skulle være overtrukket med guld og i besiddelse af en rigdom, der har fået utallige spanske conquistadores til at sætte liv og levned til i forsøget på at finde den.
Ekspeditionslederen Percy Fawcett, der med årene er blevet noget af en celebrity i gamle England såvel som i resten af den vestlige verden er en særdeles erfaren opdagelsesrejsende med utallige rejser i Amazonas på bagen. Ekspeditionen har derfor hele verdenspressens bevågenhed.
Men noget går pludselig grueligt galt for ekspeditionsdeltagerne, der aldrig mere giver livstegn fra sig.
Mange år senere hører den amerikanske journalist David Grann ved et tilfælde om Percey Fawcett. Og han beslutter sig for at finde ud af mere om den sidste store opdagelsesrejsende og om muligt besvare mysteriet om, hvad der egentlig var, der hændte dybt inde vildnisset. Det er der kommet en virkelig spændende bog ud af.
Bogen kombinerer på dygtig og elegant vis Percey Fawcetts rejseberetning, der er (gen)fortalt i dramatisk nutid, med en biografisk fremstilling af hans liv og opvækst i England, hans udstationering som soldat på den britiske koloni Ceylon (Sri Lanka) og hans mange ekspeditioner til Amazonas, så man som læser kommer tæt ind på livet af den karismatiske opdagelsesrejsende.
Men forfatteren har også valgt at medtage beretningen om sit eget detektivarbejde med at finde frem til kilderne til sin bog om Fawcett. Det er et rigtig godt greb, der medvirker til at gøre historien medrivende og nærværende for læseren, og man trækker uvilkårligt på smilebåndet og identificerer sig samtidig med forfatteren, der fremstiller sig selv som en lidt bred, teknologifikseret og lidet heroisk skikkelse.
Efterhånden som det gå op for David Grann, at han er på sporet af en rigtig god historie, vækkes et hengemt vovemod dog gradvis til live, og mysteriet om Fawcetts skæbne bliver efterhånden en besættelse på linje med Fawcetts egen fatale af El dorado. Hvad der videre sker, ville være en skam at afsløre.
Bogen er allerede blevet en bestseller, der er blevet oversat til 25 sprog, og bogen fortjener også et stort dansk publikum. Jeg vil anbefale bogen til alle voksne og halvvoksne, der kan lide en god, letlæselig, eventyrlig, men dog sand beretning fra gamle dage, som inkluderer opdagelsesrejsende, indianere, farlige dyr, ruiner og hemmelige kort m.m.
Hvis du endnu ikke haft held til helt at tæmme din indre Indiana Jones, er det med andre ord bare op på læsehesten