Mad Men af Matthew Weiner
Tv-serien Mad Men er en fascinerende, indbydende og dyster krønike om drømmenes og løgnenes USA, som det udfolder sig på et af Manhattans førende reklamebureauer, Sterling Cooper.
Det første man bemærker, når man ser den amerikanske successerie Mad Men, er udover de utroligt lækre billeder, hvor gennemført politisk ukorrekt serien er: der er stort set ikke en scene, hvor der ikke enten bliver røget cigaretter eller drukket i litervis af alkohol.
Og Ikke mindre provokerende kan seriens skarpe opdeling af kønnene virke, hvor mændenes optræden som hæmningsløse Don Juaner bredt accepteres. Det står i det hele taget og uden undtagelse slemt til med moralen hos det store persongalleri på det fiktive reklamebureau Sterling Cooper.
Bag alle cigaret-og spiritustågerne befinder vi os mere bestemt i 1960ernes USA på Manhattan før kvindefrigørelsen og rettighedsforkæmperne. To personer indtager den centrale rolle i historien om reklamebureauets storhed og fald: Don Draper og Peggy Olsen.
Udadtil lever de to op til det amerikanske credo om, at det står enhver frit for selv at skabe sin succes. Begge er de opkomlinge, der ved stålsat og sammenbidt stræben overskrider deres jævne eller i Don Drapers tilfælde ludfattige kår for at tage ind til metropolen New York efter Fame and Glory.
Men deres tilsyneladende succesfulde liv på Manhattan bygger på isbjerge af løgne, fortrængninger og problemer på hjemmefronten, alt sammen noget, der hele vejen tiden truer med at bryde igennem og ødelægge den perfekte facade. Og som de reklamefolk de er, ved de at overfladen, hvordan man fremstår, er altafgørende. Ét fejltrin og så kan man være ude i frit fald, mens den næste i rækken med de skarpeste albuer overtager ens plads.
Rundt om de to hovedpersoner befinder der sig et væld af farverige personer, der, som serien skrider frem, bliver skildret med stadig større dybde.
Dialogerne er noget af det bedste ved serien. De falder knivskarpt og er leveret med så megen underspillet ironi, at man mærker, hvordan de ætser sig ind i kødet på kombattanterne i de evigt verserende magt-og positioneringskampe. Også scenografien er imponerende flot og synes at ramme det tidstypiske lige på kornet.
Mad Men tager de helt store eksistentielle spørgsmål op som: hvad er meningen med det hele, og hvordan skal jeg opføre mig i en verden, hvor alle omkring mig er styret af kynisk egeninteresse.
Det er på imponerende vis lykkedes seriens skabere at producere en serie, der kombinerer glitrende og indbydende overflade med dybt eksistentielt drama.
Bonus-info
Seriens hovedperson Don Draper er fornyeligt blevet kåret til den mest indflydelsesrige person i USA foran Barack Obama, og serien er i det hele taget den helt store trend-sætter indenfor mode og indretning.
Mad men betyder både mad som i betydningen vanvittig, ude på et overdrev og M-ad-men, Manhattan Ad-Men, altså reklamefolk der arbejder på Manhattan.