Med hånden på biblen af Ian Rankin
Ny krimi fra øverste hylde. John Rebus og Malcolm Fox krydser skarpe klinger i en betændt sag, der involverer fortidens synder, nutidens loyalitet, selvtægt og skotsk uafhængighed.
'Fox virkede stiv og uoverbevisende, og måske fornemmede han det selv. I hvert fald lagde han kuglepennen fra sig på bordet, da Rebus satte sig. 'Nå kan du lige pludselig hjælpe mig? spurgte han. 'Det var da noget af en paulinsk omvendelse.'
Rebus trak på skuldrene. 'Du har tænkt dig at sætte dig på den høje hest og skide på mine venner ... Det mindste, jeg kan gøre, er vel at sikre mig at du ikke har tyndskid.'
'En frapperende lignelse.'
Back in black
Den aldrende, men stadig lige mundrappe John Rebus er tilbage i sin gamle afdeling i Lothian and Borders Police HQ med sin trofaste kollega og eneste ven Siobhan Clarke som sin direkte overordnede.
Enspænderen Rebus er ved genansættelsen blevet degraderet til kriminalassistent af laveste løntrin, men fine titler og tykke tegnedrenge har jo på den anden side aldrig været den store drivkraft for den edinburghske snushane, der med old school rock på LP´en, cigaret i flabben og single malt i blodet har løst sag efter sag.
Langtfra elementært
John Rebus får hurtigt færten, da noget bare ikke stemmer i en tilsyneladende ligetil sag om en trafikulykke, hvor datteren af en rigmand er den eneste tilskadekommende. Meget tyder på, at det ikke er sandt, som kvinden påstår, at hun selv kørte bilen; måske var det snarere hendes kæreste, som, ikke uvæsentligt at nævne, er søn af den tidligere skotske justitsminister, som kørte bilen.
Men hvor er kæresten blevet af, og hvad er det for nogle forretninger, han har gang i? Den tilskadekommende kvindes far er nok rig, men hans ry viser sig også at have gevaldige ridser i lakken.
Folkeafstemningen om ja eller nej til skotsk uafhængighed ligger lige om hjørnet, og da prominente figurer fra hver sin lejr bliver involveret, bliver sagen en varm kartoffel mellem hænderne på den altid udiplomatiske Rebus.
Fortidens synder
Det andet plotspor i bogen involverer i den grad også Rebus. Det drejer sig om en 30 år gammel genåbnet mordsag fra Rebus unge dage, hvor han var ansat på en politistation, hvor betjentene havde deres helt eget codex og hemmelige broderskab i form af ’Skyggebiblen’.
Hvor ’Helgenerne’, som de så beskedent kaldte sig, svor evig troskab og tavshed om de andre medlemmer, og om, hvad man havde foretaget sig, når reglementer og fløjlshandsker lå krøllet sammen i hjørnet, og boksehandsker, knojern og selvtægt tog over.
For at gøre meget ondt meget værre, er det Rebus’ plageånd, modsætning og nemesis, Malcolm Fox fra ’klagerne’, der med regelret dedikation har sat sig for at krave sandheden frem i dette hængedyn af løgn, fabrikerede sandheder og misforstået loyalitet.
Da Rebus ligefrem bistår Fox i hans efterforskning, må Fox nødvendigvis spørge sig selv, om det er oprigtigt ment, eller der ligger taktiske grunde bag: er Rebus en angrende synder eller en ulv i helgenklæder?
Fornem kriminalroman
Plottet er stramt og velkomponeret, handlingen er medrivende, og dialogerne er skarpe. Særligt slår det gnister, når de to knivskarpe efterforskere Fox og Rebus krydser retoriske klinger. Hvor Fox er en pertentlig, tilknappet og asketisk afholdsmand, der er Rebus udadtil en fordrukken, storrygende synder med hårdkogt ironi og flabet attitude; som vand og olie.
Det er med andre ord nok en Ian Rankin-krimi i absolut topklasse.
Med Hånden på Biblen
400 sider
oversat af Søren K. Barsøe