Sangre en la calle del turco af José Calvo Poyato
Historisk roman tager læseren med på en farverig rejse til et kaotisk Spanien anno 1870.
Kamp, kaos og et kongerige uden konge
Anden halvdel af 1800 tallet er et særdeles spændende og kaotisk kapitel i Spaniens historie. En periode præget af politisk ustabilitet, oprør, borgerkrig, tab af de sidste kolonier og et utal af Pronunciamientos (en slags militærkup karakteristiske for den spansktalende verden i 1800tallet. Som regel ublodige, hvor ledende officerer åbent erklærer deres utilfredshed med den siddende regering. Denne trækker sig så tilbage, i fald generalernes beslutning har bred opbakning i militærets rækker. I modsatte fald må generalerne trække sig tilbage eller søge tilflugt i udlandet for ikke at blive arresteret).
Som også rundt omkring i Europa raser kampene frem og tilbage mellem traditionalister og liberalister. To år forinden i 1868 er den af mange forhadte Dronning Isabel den II blevet fjernet ved en pronunciamiento, og kongeslægten Borbonerne drevet ud af Spanien. Sagen er nu den, at Kongeriget Spanien står uden konge og bliver regeret af de to generaler Serrano og Juan Prim.
Det er faldet i sidstnævntes lod at finde en ny konge til den ledige stol. Det er bestemt ingen smal sag, for store interesser er på spil, rigtig store, så store faktisk at det kommer til krig mellem to af de nationer, der prætenderer den spanske trone: Preussien og Frankrig.
Det sker, da den snu Bismarck bruger valget af ny konge i Spanien som lokkemad for Napoleon den III. Den franske regent går lukt i fælden, og erklærer den preussiske overmagt krig.
Imens eskalerer uroen i Spanien, hvor den fri presse også giver republikanere og yderligtgående mulighed for at komme til orde og de gør, hvad de kan for at puste yderligere til de ulmende gløder med et væld af trusler og smædekampagner mod monarkiet og general Prim.
De madrid al cielo
Ind på scenen kommer nu romanens hovedperson, den unge stræbsomme journalist Fernando Besora, der har forladt provinsen til fordel for hovedstaden, for, som så mange andre, at søge berømmelse og litterær anerkendelse i Madrids litterære og politiske heksekedel. Han bliver antaget på en liberal/moderat-avis og kommer straks på sporet af en sekt af satanister, der måske er skyldige i et uopklaret mord.
Der var mange, der i 1800 tallet sværmede for det okkulte, og det viser sig selvfølgelig at sekten og mordet på en eller anden måde trækker tråde til magtfulde politikere, der konspirerer mod den forstandige, men overmodige general Prim. Et attentat er i støbeskeen, og det bliver for Fernando Besora et kapløb med tiden at få redet trådene ud i den komplicerede affære.
Kulørt og letlæst
Konstant er Besora i begivenhedernes centrum, og han møder altid de helt rigtige personer på de helt rigtige tidspunkter – ved selveste Emile Zolas mellemkomst lykkedes det ham endda at flygte ud af et omringet Paris i luftballon og komme tilbage til Spanien!
Romanen er en ganske underholdende blanding af historie og fiktion, der giver en letforståeligt fremstilling af den tumultariske periode. Bogen er letlæst og befolket af kulørte typer: ærbare jomfruer, pikareske gavtyve, ondsindede ekstremister, snævresynede materialister, og så den unge idealistiske journalist fuld af beundring for den store statsmand og general, Juan Prim, der, hvis skæbnen havde ønsket det anderledes, måske kunne have skabt et andet Spanien, end det der vaklede frem mod den ene katastrofe efter den anden.