Vide verden: Madrid

essay spanske bøger

Passioneret rejseguide til den spanske hovedstad med fokus på kultur og historie

... og sådan tænker jeg altid på Madrid: En by, der er et sandt forhindringsløb trafikalt, og alligevel hilser buschaufføren på dig, når du stiger ind. En by, hvor grønthandlerne tit lægger et par ekstra tomater og kartofler i posen som tak for handlen.

En by, hvor alle barer og cafeterier er propfyldte i morgentimerne. Men der er altid nogen, der lige træder et skridt til siden, så du kan få en lille bitte andel i bardisken.

Plads nok til et glas friskpresset appelsinjuice, en kop kaffe og et stykke tortilla de patatas og de påkrævede centimeter, så du kan folde dagens udgave af avisen halvt ud.


Vide Verden

Aarhus Universitetsforlag er i færd med at udgive en serie rejseguides til europæiske storbyer. De adskiller sig fra de gængse på markedet ved at henvende sig til dem, der gerne vil have lidt mere dybde, kulturelt perspektiv og skribentens ’passionlige’ bud på gode oplevelser i storbyen, noget de traditionelle guidebøger ofte er karrig med.

Ti skribenter med forskelig professionel baggrund som: journalist, historiker, litteraturhistoriker, kunsthistorikere, oversætter og en enkelt digter beretter om forskellige sider af byen, som særligt har betaget dem, og som har givet dem et helt særligt forhold til det virvar af liv, larm og mennesker, som ’storbylandsbyen’ Madrid udgør.

Og det engagerede og subjektive er bogens(og måske seriens?) stærkeste side: det er stærkt smittende og indbyder til modsigelse og selvoplevelse i en for mig helt anden grad end de ofte noget klichefyldte, obligatorisk forudsigelige og opremsende guides-bøger.

Byens hemmeligheder og cyklens indtog
Den næsten obligatoriske tur til Pradomuseet for at se spansk guldalderkunst er selvfølgelig med, men der er også mere overraskende historier som fortællingen om hovedgaden Gran Vías historie, fremstillingen af det ’hemmelige’ Madrid, og et bud på, hvordan byen tager sig ud set fra en tohjulet jernhest!

At Cykling i Madrid har vundet popularitet kommer for undertegnede som temmelig overraskende, for da jeg boede i byen i 2004-2005, så jeg ikke en eneste, der havde tilstrækkelig med dødsforagt til at kaste sig ud i den trafikale malstrøm af kortluntede bilister med blylod i højre fod, hidsig gestik og hijo de puta-eder på tungen.Men som med så meget andet er det billede altså også så småt ved at ændre sig.


Gran Vía

Artiklerne er vidende, velskrevne og atmosfærefyldte. Som nævnt ligger vægten på det kulturhistoriske Madrid, på det særegne mere end på det hypermoderne – men det er vel også først og fremmest det særegne og anderledes, der lokker, når vi søger udenlands.

Bogen kan varmt anbefales som behagelig lekture før eller under en rejse til storbyen på den castilianske højslette. Jeg vil hvert i fald anskaffe mig Vide Verdens guidebog, næste gang jeg måtte drage på storbyferie i Europa.

Indholdsfortegnelse:

Luna Christofi: Intro. Nostalgien og nu'et; Regner Hansen: Gran Vía - Den moderne hovedgade; Astrid Berg: Cykeltur. Gennem byen på to hjul; Maria Fabricius Hansen: Pradomuseet. Velázquez og spansk guldalderkunst; Svend Rybner: Fodbold. Marengs og madrasser; Peter Wessel: Bohemia. Madrids kreative bælte; Torben Madsen: Hemmeligheder. Hvor madrid er helt sig selv; Bo Kampmann Walther: Overklasse. Med Hemingway i salamanca; Rigmor Kappel Schmidt: Barokken. Modsætninger mødes; Regner Hansen: Maden. En kulinarisk korsvej; Svend Rybner: Borgerkrigen. Skudhuller i den historiske erindring; Peter Wessel: Flamencojazz. Madrids andalusiske rytmer; Martin Zerlang: Mestiza. Latinamerikanske ruter